Wariacje serowo-ziemniaczane

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 50 g masła wielkopolskiego
  • 500 g ziemniaków
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 żółtka
  • Sól

Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i zmielić w maszynce. Dodać żółtka, masło, twaróg półtłusty, kminek, sól. Całość zagnieść i przełożyć do płóciennego woreczka oraz związać mocną nicią i przycisnąć drewnianą deską. Po upływie kilku godzin wyjąć z woreczka i pokroić w plastry ostrym, zwilżonym nożem. Ułożyć na talerzu i polać śmietaną.


"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie"

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych
przez grupy producentów na rynku wewnętrznym"
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.