Ruskie ze słoninką

  • pół kilograma mąki pszennej
  • czubata łyżeczka soli
  • ciepła woda – około szklanki
  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków
  • 30 dag twarogu półtłustego
  • dwie średniej wielkości cebule
  • 10 dag słoniny
  • sól i pieprz

Na stolnicę przesiać mąkę z odrobiną soli, wlać trochę wody w zagłębienie w mące. Wyrobić ciasto, dolewając wody wedle potrzeby. Odstawić na 20 minut przykryte ściereczką. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wymieszać z drobno zmielonym twarogiem. Podsmażyć na patelni drobno pokrojoną, osoloną słoninkę i cebulkę. Słoninkę kroję na bardzo drobną kosteczkę. Podobnie czynię z obraną cebulą. Smażyć do zeszklenia. Dodać do masy twarogowo-ziemniaczanej i doprawić solą i pieprzem. Z rozwałkowanego ciasta wyciąć koła i przykryć warstwą farszu. Skleić brzegi pierogów po skropleniu wodą. Gotować kilka minut we wrzącej, osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Podawać ze szklanką maślanki prosto z masielnicy.


"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie"

Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Materiał współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania
"Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych realizowanych
przez grupy producentów na rynku wewnętrznym"
Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.